News‎ > ‎

StareaPresei.ro: Starea Presei pe zidurile Casei Presei

postat 27 iun. 2011, 23:56 de Office Mediasind

Atunci cand presa este data afara din casa ei, ajunge pe zidurile casei, si tot este vizibila.

Cele doua articole postate pe website-ul StareaPresei.ro au fost printate si lipite ieri la avizierul ad-hoc pe care MediaSind Agerpres si l-a improvizat pe coloanele din fata intrarii in redactie.

Evident, rezultatul este ca acum toti salariatii agentiei, cand intra si cand ies din redactie, citesc cele doua postari.

Apoi se duc in redactie, povestesc la ceilalti, care inca nu au vazut si asa au reusit domnii ce conduc Agerpres sa faca sa se duca buhul, cand ar fi putut sa nu faca nici una dintre gafele acestea.

Logic este sa te gandesti, daca vezi asemenea traznai, ca acesti oameni care desfiinteaza aviziere si expulzeaza legalitati au ceva de ascuns. Ne intrebam si noi: oare chiar au ceva de ascuns? Ceva ce poate sa apara pe aceste aviziere? Si, daca da, ce anume au de ascuns?

Ceea ce nu pricepem in ruptul capului nu este ca s-a intamplat ceea ce s-a intamplat, ci in ce fel si-au imaginat diriguitorii agentiei ca rezolva problema in sine in acest fel: aneantizand avizierele MediaSind, prevazute de lege, din redactie…

Agerpres

Reamintim posibilele ilegalitati si neregularitati asupra carora am fost atentionat ca se petrec la Agerpres:

• Conform surselor noastre, administratia Agerpres nu respecta contractul colectiv de munca la nivel de institutie pe anii 2011-2013. Fara avizul Comisiei Paritare si fara consultarea MediaSind Agerpres, se fac evaluari profesionale.

• Regimul Rosca a impus in agentie o dictatura. Normele profesionale sunt stabilite arbitrar de catre anumiti directori ai institutiei. Unii corespondenti in strainatate nu au asigurare medicala.

• Exista un raport disproportionat de mare intre numarul de personal angajat si numarul de salariati cu functii de conducere, in favoarea celor din urma. Inspectia Muncii cerceteaza daca promovarea pe posturi s-a facut legal si cu acordul sindicatului.

• Nu se stie care au fost criteriile, in baza carora s-au dat stimulente financiare. Sefii au primit peste 75% dintre aceste stimulente. Nu se cunoaste exact modul in care se fac si se platesc orele de noapte.

• Nu exista o cunoastere exacta a faptului ca aceia care ocupa functii de conducere au dat sau nu examen profesional pentru aceasta. Nu se stie daca acestia corespund din punct de vedere profesional.

• Nu se cunoaste exact modul in care s-a facut formarea profesionala, daca exista persoane ca directorul de resurse umane, Marian Iordan, care si-a facut masteratul pe banii Agerpres, in timp ce ceilalti angajati nu au beneficiat de un curs de formare profesionala.

• Planul de formare profesionala trebuia (si nu a fost) stabilit cu sindicatul. 13,6 miliarde de lei vechi au fost trecuti de la cheltuielile de personal la capitolul “achizitionarea de bunuri si servicii”, in conditiile in care angajatii Agerpres au cele mai mici salarii din intreaga mass-media, deoarece ei sunt singurii angajati carora li s-au diminuat abuziv salariile.

• In schimb, termopanele din intreaga redactie au fost schimbate de trei ori intr-un an.

Oare aceasta este ceea ce vor sa ascunda conducatorii Agerpres?

De buna-credinta, respectand la punct si virgula deontologia jurnalistica, gandindu-ma la aceste lucruri si vrand sa aflu despre ce este vorba si din punctul de vedere al partii opuse din acest scandal, l-am sunat alaltaieri seara pe Ioan Mihai Rosca imediat cum am aflat vestea si l-am intrebat in primul rand daca este adevarat ce am auzit – ca se confrunta cu un control al Inspectiei Muncii.

Acesta mi-a inchis telefonul in nas. Si punctum. Si, cum actiunile managerilor unei institutii se lipesc pe sigla acesteia ca marca de scrisoare, am pus aceasta sigla in ilustratia la acest articol.

Sa se vada bine cine face de ras, ca sa zic asa, nobila stire de presa, care n-ar trebui sa aiba nici mama, nici tata, nici termopane, n-ar trebui sa fie nici abuzata, nici dezabuzata, ar trebui sa fie formata profesional temeinic si ar trebui sa aiba parte de stimulente financiare consistente.

Sursa: StareaPresei.ro

Comments