News‎ > ‎

stirile protv.ro:Profesorii, în grevă, faţă de angajarea răspunderii pe Legea educaţiei

postat 28 oct. 2010, 04:15 de Office Mediasind   [ actualizat la 3 nov. 2010, 01:00 ]
Cadrele didactice intra in greva pentru o zi. Mii de dascali din mai multe judete ale tarii au intrerupt cursurile si cer Guvernului sa renunte la  asumarea raspunderii pe Legea educatiei, dar si conditii mai bune in invatamant.


Cronologia evenimentelor
, joi, 28 octombrie:

11.00 - Mai multi profesori din localitatile Vulcan si Lupeni din Valea Jiului au refuzat sa intre la ore, declansand un protest spontan fata de intentia Guvernului de a-si asuma raspunderea pe Legea educatiei.

Potrivit directorilor unitatilor scolare, profesorii au semnat un tabel nominal pentru declansarea unei actiuni de protest, initiata spontan, hotarand astfel sa nu mai intre la ore.

In Lupeni, sunt doua licee si trei scoli generale, iar la Vulcan un liceu si sase scoli generale.

Greva la scoala

10.51 - Cadrele didactice care fac parte din Sindicatul Liber din Invatamantul Preuniversitar Cluj nu vor intrerupe activitatea in scoli, insa vor participa la o actiune de pichetare a Prefecturii Cluj. Sindicatul a vrut sa organizeze un protest, prin oprirea activitatii in scoli, insa nu au reusit sa intruneasca procentul de 50 plus unu din numarul de membri de sindicat care sa participe la actiune si sa intre la clase fara a tine insa cursurile.

10.45 - Angajatii din 22 unitati de invatamant din judetul Sibiu au anuntat ca intrerup, partial sau total activitatea.

10.30 - Peste 4.000 de cadre didactice din judetul Salaj au intrat in greva japoneza, cerand Guvernului, printre altele, sa renunte la decizia de asumare a raspunderii pe proiectul Legii educatiei.

Actiunea de protest are loc in toate cele aproximativ 500 de unitati de invatamant din judet. Dascalii tin cursurile, dar poarta ecusoane sau banderole pe brat, pentru marcarea grevei japoneze.

Tot pentru marcarea grevei japoneze, sunt afisate pancarte la intrarile in unitatile de invatamant, iar pe table, in salile de curs, scrie "Greva japoneza".

10.20 - Profesorii din mai multe scoli din judetul Timis au intrerupt activitatea. Ei sunt prezenti in clase, dar nu tin cursurile. De asemenea, o parte dintre ei sunt in greva japoneza, nemultumiti de decizia Executivului de a-si asuma raspunderea pe Legea educatiei.

10.00 Profesorii sindicalisti din Bistrita au intrat in greva japoneza. Ei participa la ore, dar nu predau si nu pun note.

Cronologia evenimentelor, miercuri, 27 octombrie:

Cursurile ar putea fi intrerupte in toate unitatile de invatamant din tara. Liderul FSLI, Aurel Cornea a declarat pentru Mediafax ca federatiile din invatamant au trimis o adresa membrilor de sindicat din tara in care au recomandat intreruperea activitatii in toate unitatile de invatamant in ziua in care Guvernul isi angajeaza raspunderea pentru Legea educatiei.

Cornea a precizat ca profesorii vor merge joi la scoala, dar nu le vor preda elevilor, nu ii vor asculta si nu le vor pune note.

Mai multe sindicate din tara au anuntat deja ca  vor fi in greva.

Peste 4.000 de profesori vor intra joi in greva japoneza, in Salaj. Cadrele didactice din toate cele 500 de unitati de invatamant din judet vor intra la cursuri, dar vor purta banderole sau ecusoane. Sindicalistii spun ca sunt cateva scoli din Salaj unde dascalii sunt atat de indignati de felul in care merg lucrurile in sistemul de educatie, incat ar fi fost dispusi sa intre chiar in greva generala, daca ar fi fost intrunite conditiile legale in acest sens.

O parte din cadrele didactice din Suceava vor fi si ele in greva de o zi, in timp ce in alte unitati de invatamant din judet profesorii vor fi in greva japoneza de doua ore. Liderul Sindicatului Invatamant "Spiru Haret" Suceava, Constantin Cernica, a declarat pentru Mediafax ca scolile care au cadre didactice si personal didactic auxiliar sau personal nedidactic membri ai acestui sindicat se vor afla in greva de o zi, cu exceptia unitatilor unde exista doua sindicate, unde profesorii se vor afla la clase, dar nu vor preda.

Nici in scolile speciale si in unitatile care au internate si cantine nu se vor face ore, insa copiii vor fi supravegheati.

Si la Galati se va protesta in momentul in care este programata asumarea raspunderii Guvernului in Parlament pe Legea educatiei. Liderii sindicali sustin ca peste 60% dintre dascali opresc lucrul, dar pe de alta parte reprezentantii Inspectoratului Scolar Galati spun ca din cei aproape 7.200 de lucratori din invatamant din judet, doar 2.300 ar lua parte la protest.

Si miercuri a fost greva in scolile din Galati. De la ora 8.00 profesorii n-au intrat la cursuri in majoritatea unitatilor. Elevii au fost anuntati inca de marti ca nu vor face ore, dar au existat si cazuri in care copiii s-au intors acasa dupa prima ora de curs, cand profesorii au incetat lucrul.

Profesorii sunt nemultumiti si de grila de salarizare, de disponibilizarile din sistem, de marirea normei didactice pentru profesorii cu peste 25 de ani vechime si de inchiderea a peste 1.500 de scoli. Ca sa se stie ca este greva in scoli, vor fi afisate pancarte, joi, la intrarile in unitatile de invatamant, iar pe table, in salile de curs, va fi scris “Greva”. (stirile protv.ro)

Comments