News‎ > ‎

Volunari ReStart în acţiune!

postat 12 iun. 2017, 01:00 de Office Mediasind   [ actualizat la 12 iun. 2017, 01:06 ]
Proiectul ReStart pentru un jurnalism de calitate, promovat de Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind în parteneriat cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, cotidianul Bursa şi principalele universităţi din ţară, a intrat în linie dreaptă. Din ce în ce mai mulţi jurnalişti ReStart care au primit legitimaţiile de presă şi au semnat contractele de voluntariat, au început să transmită diverse articole de presă. Unele au fost deja publicate, iar altele sunt în evaluare. 

Proiectul ReStart pentru un jurnalism de calitate este inspirat din The Ethical Journalism Initiative promovat de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor

Publicăm în continuare câteva dintre materialele de presă primite.

Departament Comunicare SRJ MediaSind                                      Bucureşti, 12 iunie 2017


Ana Maria Andronic, voluntar ReStart Universitatea Danubius din Galaţi:


                       Sute de români au protestat la Londra în solidaritate cu manifestațiile din România

 AGERPRES:  

Corespondență de la Ana-Maria Teodora Andronic: Românii din Londra au continuat duminică seara protestele din fața Institutului Cultural Român în solidaritate cu manifestațiile de la București în legătură cu ordonanța de urgență de modificare a Codului Penal și Codului de Procedură Penală aprobată de guvern la 31 ianuarie și abrogată ieri.


Foto: (c) Ana-Maria Teodora Andronic

Manifestațiile au început pe 1 februarie, iar organizatorii protestului de la Londra au declarat pentru AGERPRES că au obținut aprobare pentru protest până pe data de 12 februarie. 


Foto: (c) Ana-Maria Teodora Andronic Foto: (c) Ana-Maria Teodora Andronic

"Luptăm pentru schimbarea în bine a clasei politice și a societății. Vrem să arătăm că ne pasă, că suntem atenți la ce se întâmplă acasă și că ne implicăm activ! Guvernul nu mai poate să ne ignore!" a declarat un protestatar pentru AGERPRES. Foto: (c) Ana-Maria Teodora Andronic Foto: (c) Ana-Maria Teodora Andronic

Protestatarii au intonat imnul României și au arborat pancarte cu mesaje precum "Anti-corupție, pro-România", "Noaptea, ca hoții!" sau "Abrogați, apoi plecați!". 
Foto: (c) Ana-Maria Teodora Andronic

Numărul manifestanților a crescut de la câteva zeci la câteva sute în doar cinci zile. Forțele de ordine britanice au declarat pentru AGERPRES că manifestanții au fost pașnici și nu s-au înregistrat incidente. Foto: (c) Ana-Maria Teodora Andronic

Protestele din capitala Regatului Unit al Marii Britanii s-a numărat printre manifestațiile care au avut loc în mai multe capitale europene, inclusiv Amsterdam, Paris, Bruxelles, Copenhaga, Oslo, Helsinki, Stockholm, Berlin, Madrid, Torino. Foto: (c) Ana-Maria Teodora Andronic

Ana-Maria Teodora Andronic este jurnalist voluntar AGERPRES, în cadrul proiectului ReStart. 


Proiectul ReStart pentru un jurnalism de calitate este inițiat de Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind în parteneriat cu Agenția Nationala AGERPRES, cotidianul Bursa, Universitatea Danubius Galați, Universitatea "Ovidius" din Constanța, Universitatea din Craiova, Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad, Universitatea Libera Internaționala din Moldova — ULIM.

Sursa:  AGERPRES/(AS — editor: Ana Maria Luca, editor online: Ada Vîlceanu)


Ciprian Petcuț,  voluntar  ReStart - Universitatea Aurel Vlaicu din Arad:

                                                                Ce face Aradul pentru UTA?

UTA, Bătrâna Doamnă a Aradului, este la un pas distanță de o promovare pe prima scenă a fotbalului românesc, după o pauză de nouă ani de la ultima participare a unei echipe arădene în Liga 1. Mult așteptată de către suporterii utiști, sărbătoarea ar putea fi umbrită de nepăsarea autorităților locale în ceea ce privește (și) infrastructura bazelor sportive.

 2014 a fost anul în care au început lucrările de construcții la nouă arenă Francisc Neuman” și totodată, iadul iubitorilor de sport din Arad. Fără o viziune clară a Primăriei, cel mai important brand al orașului a ajuns să-și dispute meciurile pe așa-zisul teren propriu în mocirla de pe „Motorul” sau prin județ, la Șiria.

După nenumăratele cazuri în care s-au făcut de rușine în toată țara cu starea gazonului, oficialii municipiului au decis să înceapă lucrări pentru modernizarea stadionului din Aradul Nou. Dar până aici, au trecut multe luni cu promisiuni și conferințe de presă în care se anunța faptul că orașul Arad va avea unul dintre cele mai bune gazoane de fotbal din România, similar celui de la Manchester din Anglia, cu 90% iarbă naturală și 10% artificială. Cum Primăria avea deja un istoric negru în ce privește promisiunile, mulți au fost sceptici în privința reușitei. Și așa a și fost: lucrările întârzie să se finalizeze și, practic, la ora actuală, stadionul „Motorul” e un câmp deschis, unde se zăresc câțiva muncitori care au reușit până acum „performanța”de a decoperta vechiul gazon. Dacă ne gândim la faptul că în mai puțin de o lună e programat startul unui sezon în Liga 1, la o eventuală promovare UTA are șanse mici de a-și disputa partidele în Arad.

Tot legat de infrastructură, Primăria a mai primit o palmă după disputarea Derby-ului Vestului. Nu există grad de comparație cu mocirla din toamnă, de la meciul tur dintre cele două formații de pe „Motorul”. Tribunele încăpătoare ale „Marelui Oval” bagă în buzunar scheletele metalice din Aradul Nou, trimise acum în „exil” la Șiria. La Timișoara s-a aprins nocturna, dar la 50 de kilometri mai în nord bezna e la ea acasă. Sigur, știm cu toții că „Francisc Neuman”renaște din propria cenușă, că va fi mai cochet decât „Dan Păltinișanu”, dar așteptarea are și ea limitele sale.

 De ce poate arăta galeria arădeană atât de frumos într-o peluză înaltă, cu efect acustic maxim, iar la Arad sau la Șiria e împrăștiată în tribunele metalice de 2/2? Politicienii de aceeași culoare cu șeful lor, Gheorghe Falcă, care s-au pozat în tribunele de la Timișoara, dar și pe gazon, cu eroii în „alb-roșu”, ar trebui să se întrebe: ce face Aradul pentru UTA?


Lelia Mitroi, voluntar ReStart - Universtitatea din Craiova:

                                     Mâine, la Plenița, are loc tradiționala ”Sărbătoare a Bujorului”

Ca în fiecare an, comuna doljeană Plenița găzduiește ”Sărbătoarea Bujorului”, eveniment la care participă anual, încă din 1970, mii de persoane, ce vin să se bucure de locul unic în România. Pădurea de bujori, arie protejată, de interes național, se întinde pe aproape 60  de hectare.

Bujorul sălbatic de silvostepă, Paeonia Peregrina, trăiește doar aici și, în ciuda faptului că există numeroase afișe care avertizează vizitatorii să nu rupă florile, cei mai mulți dintre aceștia pleacă acasă cu flori rupte sau chiar smulse, deși orice încercare de a muta  bujorul  în alt loc a fost un eșec. Acest lucru este favorizat, probabil, de faptul că nimeni nu a fost vreodată sancționat, deși sunt prevăzute amenzi cuprinse între 6000  și 12000 lei.  Cu toate că vorbim despre o plantă protejată de lege, acest comportament poate duce la dispariția bujorului din flora spontană a României, spun specialiștii. 

S-au pus în discuție delimitarea zonei în care înfloresc bujorii, precum și parcarea mașinilor la marginea pădurii, dar nu s-a luat nicio decizie în acest sens. Astfel că localnicii, dar și oaspeții veniți din alte zone, vor putea ajunge cu mașinile până-n poiană. De aici, de la serbarea câmpenească, nu vor lipsi mititeii și grătarele, muzica și voia bună. Au fost invitați interpreții de muzică populară Doina Boerică, Cornelia Trică și Cornel Cojocaru, care vor întreține atmosfera începând cu ora 12,00.

 

Luiza Feroiu, voluntar ReStart - Universitatea din Craiova:

Studenții s-au întrecut în invenții la Nopatea albă a experimentului științific din Craiova

Băuturi cu fum alb. Roboței. Baloane de săpun. Aparate de evaluare pentru deficiențele corpului. Acestea au fost doar câteva dintre reperele Nopții albe a experimentului ştiințific la Universitatea din Craiova (UCV).Sute de persoane de toate vârstele, de la copii de grădiniță până la liceeni şi adulți au participat la acest eveniment. „Cel mai mult mi-a plăcut experimentul cu gheața carbonică. Am băut, am şi fumat, am şi tras”, spune în glumă Cristian Ciolan, elev în clasa a X-a. Tot el ne-a mărturisit că la ediția următoarea ar dori să vadă mai multe experimente, mai ales din domeniul astrologiei. „Mi-au plăcut desenele şi experimentul cu lămâia”, a declarat Maria, elevă în clasa a VI-a.

Despre atracțiile principale ale Facultății de Ştiințe ne-a vorbit Miruna Ioța, studentă la Fizică Medicală: „Avem sucurile cu gheață carbonică, care e în formă solidă. Tot ce vezi aici, erupțiile (fumul alb care iese din pahar), este gazul.” „Lămâile produc energie electrică pentru încărcări de telefon.”, a mai adăugat Miruna.


Misteriosul cort negru de pânză, din capătul din dreapta al coridorului a stârnit interesul oamenilor. Curioşii au intrat să vadă ce se ascunde înăuntru. În camera obscură au găsit diverse aparate optice folosite pentru  dispersia luminii şi difracții.
La Noaptea albă a experimentului ştiințific l-am întâlnit şi pe Ştefan Boboc, student al Facultății de Mecanică, care ne-a prezentat un cart construit de la zero, de el şi de alți trei colegi. „E totul făcut de noi. Noi l-am calculat, l-am proiectat, am făcut desenele de execuție şi prelucrările necesare realizării, sudurii.”, a afirmat Ştefan. Mașinăria este un proiect al Mecanicii, care va fi folosit într-o competiție din Franța la care vor participa mai multe universități din România, din țara care va găzdui evenimentul, dar şi din altele din Europa. Competiția se va desfășura săptămâna aceasta, pe 19 mai. Realizarea cartului a durat aproximativ două luni. După ce va fi folosit la concursul de vineri va rămâne în cadrul facultății şi va fi folosit drept exponat. Aparatul a fost construit cu ajutorul unei sponsorizări de 2000 de euro. Anvelopele provin dintr-o altă sponsorizare oferită de o cunoscută firmă în domeniu.

Tot vinerea trecută l-am găsit în holul Universității și pe Arthur Crețu, student la Inginerie Electrică. El este cunoscut de ceva timp datorită avionului pe care l-a construit. Aparatul care zboară continuu funcționează pe baza bateriilor solare.


Cadre didactice de la Universitatea din Craiova, recompensate cu granturi în urma finanțării atrase prin contracte de cercetare

Corespondență de la Luiza Feroiu: Cadre didactice ale Universității din Craiova (UCV) au fost recompensate cu granturi interne cuprinse între 500 și 5.000 de lei, iar cercetătorii cu cele mai bune rezultate au primit o serie de distincții, în cadrul Galei Excelenței în Cercetare, organizată în contextul împlinirii a 70 de ani de învățământ superior la Craiova.

"Cadrele didactice au fost recompensate cu granturi interne sub forma unor premii cu valori cuprinse între 500 și 5.000 de lei. Volumul total al finanțării atrase prin contracte de cercetare s-a ridicat la 6.302.714 lei în 2015, respectiv 6.306.921 lei în 2016. Au fost acordate distincții pentru cercetătorii cu cele mai bune rezultate, premii pentru 'Recunoaștere academică', 'Soluții inteligente', 'Parteneriate strategice' și 'Cercetători asociați'. Trofeul de excelență în cercetare a fost primit de primii trei clasați. Departamentele cu cel mai bun punctaj au luat trofeul de excelență", au informat organizatorii. 


Rectorul Universității, Cezar Spînu, a atras atenția asupra importanței cercetării aplicate, care constituie "cheia succesului", alături de cercetarea fundamentală din laborator. În cadrul evenimentului, organizat pe 26 aprilie, protectorul Radu Constantinescu a amintit că la ediția a II-a au fost premiați și cercetătorii asociați. Ei au reprezentat 10% din producția cercetării în 2015 și în 2016, la UCV. De asemenea, el a evidențiat că, față de 2015, când au fost înregistrate aproximativ 1.320 de articole științifice, în 2016 numărul acestora a fost de 1.115. Domeniile majore de cercetare au fost: științe sociale, umaniste și arte, științe inginerești și științe exacte. 

"Faptul că au venit acești parteneri industriali ne dă curajul să credem că putem aplica modelele care funcționează foarte bine de la nivelul UE, ceea ce noi ne dorim foarte mult. Am spus conform devizei UCV: 'Crezi în tine, crezi în UCV!' Atât timp cât cercetarea va fi conectată la realitate, se va cerceta ceea ce trebuie", a precizat organizatoarea Oana Gîngu. 

Luiza Feroiu este jurnalist voluntar AGERPRES, în cadrul proiectului ReStart. Proiectul ReStart pentru un jurnalism de calitate este inițiat de Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind în parteneriat cu Agenția Naționala de Presa AGERPRES, cotidianul Bursa, Universitatea Danubius Galați, Universitatea 'Ovidius' din Constanța, Universitatea din Craiova, Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad, Universitatea Libera Internaționala din Moldova — ULIM.


Amelia Tuţă, jurnalist ReStart - Universitatea din Craiova:

 Va trimit cateva poze realizate pe un drum comunal din judetul Dolj. Este vorba de soseaua care leaga comuna Desa de comuna Ciupercenii Noi. Mizeria de acolo este cruntă, iar soseaua este plina de gropi. Am intalnit soferi care spun ca e imposibil sa mearga cu mai mult de 40 de km la ora. Altii considera ca si daca ar merge mai repede, si-ar distruge cauciucurile. În ată ordine de idei, parte dreaptă a sensului de mers de la Ciupercenii Noi catre Desa este o adevarata groapă de gunoi, la doar câtiva metri de o padure și la mai putin de un metru de sosea.